Joustoluotto – lisätietoja

Miten löytää paras joustoluotto

Paras joustoluotto on sellainen, jonka voit maksaa takaisin elämäntilanteeseesi parhaiten sopivilla ehdoilla. Oppaamme kertoo, miten joustoluotto toimii ja mitä asioita sinun tulee ottaa huomioon ennen hakemista.

Jos saat jostakin yllättävän rahasumman, ei ole mitään sen tyydyttävämpää kuin lyhentää sillä velkojaan – tai jopa maksaa ne kokonaan pois.

Jos sinulla epäsäännölliset tulot ja haluaisit lyhentää lainaa välillä enemmän, se vaikuttaa lainasi korkokustannuksiin. Valitettavasti lainan reilumpi takaisinmaksu vaikuttaa tällöin huomattavasti vähemmän houkuttelevalta vaihtoehdolta, sillä lainanantaja saattaa veloittaa ekstraa jopa pienestäkin liikamaksusta. Mikä ratkaisuksi ongelmaan?

Joustoluotto, jossa liikamaksut eivät aiheuta lisäkuluja, voi olla sinulle sopiva ratkaisu, joka mahdollistaa juuri sinun taloudelliseen tilanteeseesi parhaiten sopivan lainan ottamisen. Kerromme, miten joustoluottoa käyttämällä saat rahoillesi vastinetta.

Mikä joustoluotto on?

Kuten muissakin henkilökohtaisissa lainoissa, voit lainata tietyn rahasumman tietyksi laina-ajaksi. Korko on lähes aina kiinteä. Kuukausittainen maksuerä on lainasumma korkoineen jaettuna laina-ajalla.

Tämän lisäksi joustoluotto tarjoaa sinulle paremman mahdollisuuden joustavaan takaisinmaksuun – voit maksaa suuremman erän tai koko lainasumman takaisin ennen laina-ajan päättymistä. Joustavuus tulee esiin ennen kaikkea seuraavissa ominaisuuksissa:

Takaisinmaksu omassa tahdissasi

Toisin kuin monet kulutusluottoyritykset, suurin osa joustoluottoja tarjoavista yrityksistä ei veloita lisäkuluja suuremmista lyhennyseristä tai lainan maksamisesta kokonaan takaisin ennen laina-ajan päättymistä.

Tämä voi vaikuttaa merkittävästi maksettavan koron määrään, sillä tulevien maksuerien korko lasketaan jäljellä olevan lainasumman mukaan.

Myös joustoluottoa koskee tietty vähimmäismäärä, jolla sitä on kuukausittain lyhennettävä. Varmista siis, että pystyn lyhentämään lainaa summalla, joka on jotain minimisumman ja jäljellä oleva lainasumman välillä. Joustoluotto on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, kun kuukausitulosi vaihtelevat esimerkiksi provisiopalkkaisesta työstä johtuen.

Maksuvapaat kuukaudet

Joissakin luotoissa sinulla on mahdollisuus pitää maksuvapaita kuukausia, jolloin sinun ei tarvitse lyhentää luottoa lainkaan. Vaikka tämä vaikuttaakin houkuttelevalta vaihtoehdolta, korkokulut juoksevat myös tällöin, joten käytä maksuvapaita kuukausia harkiten ja vain hätätilanteissa.

Joustava lainaaminen

Kertalainaa otettaessa rahantarve on tiedettävä etukäteen. Samoin tiedät kuukausittaisen maksuerän suuruuden ja osaat suunnitella budjettisi sen mukaisesti. Mutta jos yllättävän syyn vuoksi sinun tarvitseekin lainata lisää rahaa, huomaat ettei se ehkä olekaan enää mahdollista aiemmasta lainastasi johtuen.

Joustoluotto tarjoaa kaksi ratkaisua tähän ongelmaan. Jotkut lainanantajat tarjoavat mahdollisuutta ottaa lisää lainaa aiemmasta lainasta riippumatta.

Toiset lainanantajat tarjoavat joustoluottoja, joissa voit nostaa rahaa tarpeesi mukaan. Monet suomalaiset rahoituslaitokset tarjoavat nykyiseen tiliisi liitettäviä joustoluottoja, joita voittaa käyttää nettipankin kautta. Niissä sinulla on mahdollisuus valita luottoraja, ja siirtää sen puitteissa tilillesi tarvitsemasi määrä rahaa silloin, kun rahaa tarvitset. Korkoa maksetaan yleensä vain nostetuista rahoista.

Tästä näkökulmasta katsottuna joustoluotto ei juurikaan poikkea esimerkiksi luottokortista, mutta sen luottoraja on vain yleensä korkeampi. Jos joustoluotto on valitsemasi lainamuoto, pidä huoli siitä, että maksat lainan takaisin. Jos maksat vain minimilyhennyksen verran, takaisinmaksu kestää kauan ja maksat myös korkoa maksimimäärän.

Vertaa joustoluottoja

Kun olet päättänyt tarvitsemasi lainasumman, tutustu vaihtoehtoihin ja löydä sinun tarpeitasi parhaiten vastaava joustoluotto. Koska joustoluottojen korot ovat yleensä kertaluottoja korkeammat, on tärkeää löytää paras mahdollinen korkoprosentti.

Tutki jokaisen lainan kokonaiskustannus (lainsumma + korko) ja suunniteltu kuukausittainen lyhennyserä ja vertaa sitä budjettiisi. Ota selvää myös mahdollisista muista kuluista, kuten tilin avausmaksusta. Ota myös nämä muut kulut aina huomioon laskiessasi lainan kokonaiskustannuksia.
Kun olet löytänyt parhaat lainanantajat, vertaile lainoja joustoluottovertailumme avulla. Oleta vertaillessasi, että maksat vain kuukausittaisen minimisumman. Näin et joudu vaikeuksiin, jos et voikaan sitoutua suurempiin lyhennyksiin.

Ennen joustoluottohakemuksen tekemistä muista myös tutustua mahdollisiin muihin vaihtoehtoihin. Perinteinen pankkilaina voi olla edullisempi vaihtoehto, jos säästät korkokuluissa enemmän kuin mitä lainan takaisinmaksu oletettua aiemmin kustantaa.

Muista myös varmistaa, että täytät lainan saannille asetetut ehdot esimerkiksi iän, tulojen ja luottohistoriasi suhteen.

Joustoluotto on usein vakuudeton, mikä tarkoittaa sitä, että luoton myöntäminen perustuu lainanantajan arvioon maksukyvystäsi eikä esimerkiksi kotisi arvoon. Jotkut lainanantajat myöntävät joustoluottoa myös heikomman luottohistorian omaaville, jos liittävät he liittävät hakemukseensa takaajan.

Usein kysytyt kysymykset

Joustoluottojen yleiset ominaisuudet?

Kun hakemuksesi on hyväksytty, voit nostaa luottoa käyttöösi joustavasti. Sinun ei tarvitse tehdä uutta hakemusta jokaisen noston yhteydessä – voit nostaa rahaa käyttöösi luottorajasi puitteissa.

Joustoluotto on siitä kätevä vaihtoehto, että jos luottorajasi on suurempi kuin tarvitsemasi rahasumma, voit nostaa vain sen, mitä tarvitset. Jos myöhemmin tarvitset lisää rahaa, nostaminen onnistuu helposti.

Mitkä ovat takaisinmaksuehdot?

Kiinteä maksuerä – Maksat lainaamasi summan tietyn ajanjakson (yleensä 30 päivää – 30 vuotta) aikana. On tärkeää lyhentää lainaa suunnitelman mukaisesti, jotta vältyt lisäkustannuksilta.

Päätä maksuerä kuukausittain – Maksat lainan takaisin budjetistasi riippuen, kuitenkin vähintään kuukausittaisella minimisummalla. Maksut jatkuvat, kunnes laina on maksettu kokonaan takaisin.

Entä jos joustoluottoni lyhennykset viivästyvät?

Jos maksueräsi jostain syystä viivästyy, ota välittömästi yhteys lainanantajaan. Tiedämme, että tällaista voi sattua kaikille ja hyvät lainanantajat usein harkitsevat lainaehtojen tarkistamista. Muista kuitenkin, että maksujen jatkuva viivästyttäminen voi aiheuttaa velkakierteen.