Vertaislaina – lisätietoja

Mikä vertaislaina on?

Vertaislainat ovat muuttaneet lainojen maailman. Tarkimmassa määritelmässä vertaislaina toteutuu kahden ihmisen välillä (kuten silloin, kun lainaat rahaa ystävältäsi tai perheenjäseneltäsi). Yleensä termillä vertaislaina viitataan kuitenkin vertaislainaa välittäviin palveluihin.

Vuosien saatossa lukuisat verkkosivustot ovat tarjonneet näitä lainoja. Bondora.fi oli eräs alan pioneereista, mutta tarjolla on muitakin vaihtoehtoja ja uusia lainapalveluita ilmestyy säännöllisesti.

Miksi vertaislaina?

Mietit ehkä sitä, miksi sinun kannattaisi ottaa vertaislaina pankkilainan sijaan. Vertaislaina tarjoaa vastauksen kahteen suurimpaan luottoa etsivän haasteeseen: kustannuksiin ja myönteisen luottopäätöksen saamiseen.

Alhaisemmat kustannukset: vertaislaina on usein edullisempi kuin perinteiset lainamuodot (sis. eräät nettilainat). Hakemiskustannukset ovat kohtuulliset ja alhaiset, kiinteät korot pitävät lainakulut pieninä. Perinteisen kivijalkapankin sijaan voit nyt valita paljon suuremmasta valikoimasta lainanantajia. Vertaislainaa tarjoavilla tahoilla ei myöskään ole luotossaan samanlaisia muita kuluja kuin perinteisillä rahoituslaitoksilla.

Hyväksyminen: jotkut lainanantajat myöntävät lainoja vain hyvän luottohistorian ja riittävän tulotason omaaville hakijoille.

Vertaislainaa tarjoavat ovat halukkaampia myöntämään luottoa myös niille, joilla on ollut taloudellisia vaikeuksia menneisyydessä ja jotka yrittävät nyt parantaa luottokelpoisuuttaan.

Miten se toimii

Jokainen vertaislainan tarjoaja on erilainen, mutta palvelu perustuu siihen, että on olemassa halukkaita lainanantajia ja lainaa etsiviä hakijoita.

Lainanantajat haluavat tienata rahoillaan hieman enemmän kuin sen, mitä he saisivat esimerkiksi säästötiliä käyttämällä. Tämä onnistuu myöntämällä kohtuullisia lainoja. Vertaislainapalvelu on lainanantajien ja lainanottajien kohtaamispaikka.

Hakukelpoisuus: Lainataksesi rahaa sinun tulee yleensä olla luottokelpoinen. Eri palveluilla on kuitenkin eri kelpoisuuskriteerit, ja lainantajat voivat itse määritellä, minkä verran riskiä he ovat valmiita ottamaan. Kuten aina, mitä parempi luottokelpoisuutesi on, sitä matalampi on luottosi korko.

Hakeminen: Kuten muitakin lainoja hakiessa, sinun tarvitsee täyttää hakemus. Joissakin tapauksessa sinun täytyy myös kertoa itsestäsi ja rahankäyttösuunnitelmistasi hieman enemmän. Toisinaan voit hyödyntää myös sosiaalista verkostoasi myönteisen lainapäätöksen saamisessa. Rahat voivat olla tililläsi joko välittömästi tai enintään muutaman päivän kuluessa.

Takaisinmaksu: Jos otat lainan, se täytyy yleensä takaisin 3-5 vuoden kuluessa. Usein myös nopeampi maksutahti on mahdollinen ilman lisäkustannuksia.

Voit laittaa lyhennykset automaattisiksi verkkopankissasi, joten takaisinmaksu onnistuu lähes vaivattomasti.

Luottokyvyn parantuminen: maksaessasi lainaa takaisin, parannat luottokelpoisuuttasi (useimmat lainanantajat raportoivat maksuhistoriastasi). Tämä voi auttaa sinua tulevaisuudessa, jos haet uutta lainaa. Luonnollisesti luottokelpoisuutesi kärsii maksujen myöhästymisestä tai laiminlyönnistä, joten muista pitää maksuista huolta ja ottaa yhteyttä luotonantajaan kohdatessasi maksuvaikeuksia.

Lainanantajat: Voit valita monista vertaislainaa myöntävistä tahoista. Kaksi vanhimmista palveluista ovat Bondora.fi ja Cashbuddy.fi.

Alkuperäinen vertaislainan idea oli, että yksityishenkilöt rahoittavat toisten yksityishenkilöiden lainoja. Nykyään ala on muuttumassa ja jotkut luotot tulevat rahoituslaitoksilta yksityishenkilöiden sijaan. Jos tällä on sinulle merkitystä (ehkä ei, sillä haluat vain saada lainaa jostakin), tutki vaihtoehtoja ja selvitä, mistä lainapalvelun rahat ovat peräisin.

Usein kysytyt kysymykset

Miten vertaislaina toimii?

Vertaislainaa hakiessa sinun tarvitsee vain valita lainapalvelu ja aloittaa hakuprosessi. Prosessin aikana sinun täytyy antaa joitakin tietoja itsestäsi ja joudut ehkä kertomaan myös rahojen käyttötarkoituksen. Palvelu tarkistaa luottotietosi ja jos täytä hakukriteerit, hakemuksesi lähetetään lainanantajille.

Lainatarjousten odottamisessa voi kulua muutamia päivä tai viikkoja. Kun lainallesi on löytynyt rahoittaja, saat rahat suoraan tilillesi ja myös maksut hoituvat automatisoidusti. Laina-aika on yleensä 3-5 vuotta, mutta lähes aina voit maksaa lainasumman takaisin kokonaisuudessaan ennen laina-ajan päättymistä. Siten säästät myös korkokuluissa.

Onko vertaislaina turvallinen?

Tämä toki riippuu myös siitä, mitä turvallisuus sinulle tarkoittaa, mutta suurin osa lainanantajista on kuluttajaystävällisiä. He pitävät tietosi turvassa aivan kuten muutkin rahoituslaitokset ja kaikki viestintä tapahtuu verkkoselaimen kautta. Sinun henkilöllisyytesi pitäisi pysyä salassa lainanantajilta, ja korot ovat yleensä kilpailukykyisiä muihin lainamuotoihin verrattuna (maksat melko varmasti vähemmän korkoa kuin ottaessasi pikavippiä).

Miten vertaislainatoiminta alkoi?

Vertaislainatoiminta alkoi kulutusluottojen pohjalta – ihmisille tarjottiin mahdollisuus lainata heidän tarvitsemansa summa ilman vakuuksia ja takaajia.

Kulutusluotto on edelleen eräs yleisimmistä lainamuodoista, sillä se on myös kaikista joustavin laina: voit käyttää lainaamasi rahat muiden lainojen yhdistelyyn, uuden auton ostamiseen, kodin remontoimiseen tai yrityksen perustamiseen.

Viime aikoina vertaislainaa tarjoavat tahot ovat tuoneet markkinoille eri tarkoituksiin suunnattuja lainoja (kuten yrityslainoja) sekä taattuja lainoja.

Miten voin nopeuttaa lainan saantia?

Saat lainan nopeammin, kun lähetät kaikki tarvittavat tiedot ja asiakirjat mahdollisimman nopeasti. Tällä tavoin lainanantaja voi arvioida tilanteesi nopeammin.